واردات واکسن فایزر برای زنان باردار
بررسی انواع واکسن کرونا و واکسن فایزر برای زنان باردار و شیرده
افراد باردار در صورت ابتلا به کرونا نسبت به افراد غیرباردار شدت بیشتری از این بیماری را تجربه می کنند. اگر باردار هستید، میتوانید با در نظر گرفتن برخی نکات واکسن COVID-19 را دریافت کنید. دریافت واکسن COVID-19 در دوران بارداری میتواند شما را از ابتلا به حالت شدید کرونا در بارداری محافظت کند. بر اساس نحوه کار این واکسن ها در بدن، کارشناسان معتقدند که خطرساز بودن واکسن کرونا برای افراد باردار بعید به نظر میرسد. آزمایشهای بالینی که ایمنی واکسنهای COVID-19 و میزان عملکرد آنها در افراد باردار را بررسی میکند، در دست انجام است. مطالعات روی حیواناتی که واکسن کرونا در بارداری یا قبل از بارداری دریافت کردهاند، هیچگونه نگرانی در مورد ایمنی در حیوانات باردار یا نوزادان آنها نشان نداده است. با این حال اطلاعات محدودی در مورد ایمنی واکسن COVID-19 برای افراد باردار در دسترس است. بنابراین اگر در مورد واکسیناسیون سوالی دارید، مشورت با پزشکتان حتما می تواند کمک کننده باشد.
اگرچه خطر ابتلا به بیماری شدید، کم است، اما افراد باردار و مادرانی که تازه زایمان کردهاند در مقایسه با افراد غیرباردار در معرض خطر ابتلای شدید به COVID-19 قرار دارند. بیماری شدید شامل بیماری است که نیاز به بستری شدن در بیمارستان، مراقبتهای ویژه، دستگاه تنفسی یا وسایل خاصی برای تنفس دارد و یا بیماری هایی که منجر به مرگ میشوند. علاوه بر این، افراد باردار مبتلا به کووید 19 در معرض افزایش خطر تولد زودرس قرار دارند و ممکن است در مقایسه با زنان باردار بدون COVID-19 در معرض خطر دیگر پیامدهای نامطلوب بارداری باشند. واکسن های حاوی mRNAحاوی ویروس زنده نیستند. بنابراین باعث ابتلا به COVID-19 نمیشوند و درنتیجه خطر انتقال کرونا در بارداری نیز وجود ندارد. علاوه بر این، واکسنهای حاوی mRNA با DNA فرد ارتباط برقرار نمیکنند و تغییرات ژنتیکی ایجاد نمیکنند زیرا mRNA وارد هستهی سلول نمیشود. برخی واکسنها ناقل ویروس هستند، به این معنی که از نسخهی اصلاح شدهی ویروس برای ورود به بدن استفاده میشود.
واکسنهایی که وکتورهای ویروسی یا در واقع ناقل ویروس هستند در تمام سه ماهه بارداری از جمله در یک آزمایش واکسیناسیون ابولا به افراد باردار تزریق می شود. در این آزمایشات هیچ نتیجهی منفی مربوط به بارداری، از جمله پیامدهای نامطلوبی که نوزاد را تحت تأثیر قرار داده باشد، وجود ندارد. گزارشات اخیر نشان داده است افرادی که در طی بارداری واکسن COVID-19 mRNA دریافت کرده اند (بیشتر در سه ماهه سوم بارداری) آنتی بادیهایی را به جنین خود منتقل کردهاند که توانسته به محافظت از آنها پس از تولد کمک کند. CDC و اداره داروی فدرال (FDA) برای جمع آوری اطلاعات در مورد تزریق واکسن کرونا در بارداری سیستم نظارت مبتنی بر ایمنی در اختیار دارند و این اطلاعات را از نزدیک کنترل خواهند کرد. دادههای اولیه از این سیستمها مقدماتی اما اطمینان بخش میباشد. این دادهها هیچ گونه نگرانی در مورد ایمنی برای افراد بارداری که واکسینه شده اند یا برای نوزادان آنها گزارش نکرده اند. اطلاعات بیشتری در رابطه با افرادی که دقیقاً قبل از بارداری و یا اوایل بارداری واکسینه شدهاند مورد نیاز است. برای پی بردن به تأثیرات آن بر بارداری و نوزادان، به بررسی افرادی که در هر کدام از سه ماهههای بارداری واکسینه شده اند، خواهیم پرداخت.

وزیر بهداشت: محموله جانسون اند جانسون و فایزر از مبدا بلژیک تنها برای مادران باردار تزریق خواهد شد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از فراوانی واکسن سینوفارم در کشور خبر داد
دکتر بهرام عین اللهی شامگاه پنجشنبه در حاشیه بازدید از بیمارستان شهدای دهلران و دیدار با بیماران کرونایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از مردم استان ایلام و شهرستان مرزی دهلران می خواهیم در تزریق واکسن کرونا تعلل نکنند.وی تاکید کرد: مردم باید واکسن سینوفارم و برکت و هر آنچه وزارتخانه تایید می کند استفاده کنند تا بدن آنها مقاوم شود.وی یادآور شد: بیشتر مرگ و میرها مربوط به کسانی است که واکسن نمی زنند و نیاز است مردم هرچه سریعتر واکسن تزریق کنند. وزیر بهداشت دهلران را شهر مقاومت و ایثار و سرزمین عملیات محرم دانست و افزود: هدف این سفر رصد مسائل و مشکلات این شهرستان است تا فردا در جلسه با رییس جمهوری در استان و هیات دولت مطرح کنیم.
وی گفت: تلاش می کنیم در مصوباتی که داریم از نظر اعتباری و سایر کمک ها به استان ایلام و شهرستان دهلران توجه ویژه شود.وی از رسانه ها خواست: مقاومت و ایثار مردم دهلران را به کشور منعکس کنند.به گزارش ایرنا، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شامگاه پنجشنبه با استقبال نماینده مردم استان در مجلس شورای اسلامی، فرماندار ویژه و امام جمعه وارد شهرستان مرزی دهلران استان ایلام شد.
واکسن کرونای «فایزر» توسط کدام کشورها تولید میشود؟
واکسن فایزر با همکاری و مشارکت شرکت بیوانتک و برخی دیگر از شرکتها در چندین کشور تولید میشود که مجوز همه آنها توسط آژانس دارویی اتحادیه اروپایی صادر شده است.
واکسن کرونایی که بهعنوان واکسن فایزر معروف است، در واقع «فایزر-بیواِنتک» است و فرمول آن را شرکت دانشبنیان آلمانی بیوانتک ساخته است. شرکت آمریکایی فایزر با نام تجاری «Comirnaty» آن را بهصورت انبوه تولید و توزیع کرده و به این خاطر به اسم فایزر معروف شده است. این واکسن همچنین با همکاری و مشارکت شرکت بیوانتک و برخی دیگر از شرکتها در چندین کشور تولید میشود که مجوز همه آنها توسط آژانس دارویی اتحادیه اروپا صادر شده است. بیوانتک که شرکتی آلمانی است که خطوط تولید مختلفی برای آن در کشورهای مختلف اروپایی ثبت شده است. یک کارخانه در آلمان و کارخانه دیگری در سوئیس برای تولید واکسن فایزر/ بیوانتک مشغول به کار شدهاند که مراحل مختلفی از تولید را انجام میدهند ولی کاملترین مجموعه در ایرلند است. ایرلند یکی از آخرین کشورهایی بوده که به صف تولید این واکسن پیوسته و از اواخر سال جاری قرار است بخش زیادی از واکسنهای دنیا از همین برند در دوبلین تامین شود.

واکسن کووید ۱۹ جانسون اند جانسون
جانسون اند جانسون Johnson & Johnson یک واکسن کووید-۱۹ است که توسط شرکت یانسن واکسینس در لیدن، هلند و شرکت بلژیکی جانسن فارماسیوتیکا که زیرمجموعه شرکت جانسون اند جانسون، آمریکا است ساخته شده است. این واکسن تک دُز است و نیاز به نگهداری در حالت منجمد ندارد.
کارآزمایی بالینی این واکسن از ژوئن ۲۰۲۰ آغاز شده و با طی سه مرحله بر روی ۴۳٬۰۰۰ نفر مورد آزمایش قرار گرفت. در ۲۹ ژانویه ۲۰۲۱، جانسن اعلام کرد که ۲۸ روز پس از تزریق واکسن ۶۶٪ از ابتلا به کووید ۱۹ ایمنی ایجاد میکند، همچنین تزریق ۸۵٪ اثر در جلوگیری از کویید شدیدو اثربخشی ۱۰۰٪ در جلوگیری از بستری شدن در بیمارستان یا مرگ ناشی از بیماری را ایجاد میکند.
واکسن کرونای جانسون اند جانسون در برنامه واکسیناسیون آفریقای جنوبی نقش مهمی داشته است و این شرکت داروسازی موافقت کرده است که ۴۰۰ میلیون دز را تا سال ۲۰۲۲ به اتحادیه آفریقا برساند.در ماه آوریل ، پس از توصیه نهادهای نظارتی آمریکا برای توقف در تزریق واکسن کرونای جانسون اند جانسون در واکنش به گزارش هایی که باعث لخته شدن خون می شود ، این عرضه به تعویق افتاد.در ماه ژوئیه ، سازمان غذا و داروی آمریکا هشدار جدیدی را در مورد این واکسن برای افزایش خطر ابتلا به سندرم «گیلن بار» ، یک اختلال خود ایمنی نادر که در آن سیستم ایمنی به سلول های عصبی آسیب می رساند ، اعلام کرد.
مطالعه آفریقای جنوبی در همان روزی انجام شد که تنظیم کننده های ایمنی دارو در اتحادیه اروپا توصیه کردند که واکسن جانسون اند جانسون موجب افزایش خطر ابتلا به ترومبوسیتوپنی ایمنی می شود.این بیماری با حمله سیستم ایمنی به پلاکت های مورد نیاز برای لخته شدن خون مشخص می شود.به گزارش ایرنا، ویروس کرونا موسوم به «کووید-۱۹» اواسط ماه دسامبر ۲۰۱۹ (۲۴ آذر ۱۳۹۸) در شهر ووهان واقع در مرکز چین گزارش شد و سازمان جهانی بهداشت ۲۱ اسفند ۹۸ همه گیری جهانی این ویروس را اعلام کرد.جهش ویروس کرونا در انگلیس، بزریل، هند و آفریقا که موجب افزایش سرایت، بیماریزایی و مرگ و میر آن شده، نگرانیهای جدیدی را در جهان به وجود آورده است.
تفاوت واکسن کرونا جانسون و جانسون با واکسنهای کرونا فایزر – بایونتک و مدرنا
دو تفاوت اساسی بین این واکسنهای کرونا وجود دارد:
- ذخیره این واکسن کرونا (در دمای یخچال) آسانتر دو مورد قبلی است.
- توزیع و تزریق آسانتری دارد (یک دوز در مقابل دو دوز واکسنهای کرونای قبلی)
وضعیت واکسن کرونا جانسون و جانسون
- استفاده اضطراری در آمریکا
- مجاز به استفاده در اتحادیه اروپا
- برای بزرگسالان ۱۸ سال و بالاتر توصیه میشود
مقدار مصرف واکسن کرونا جانسون و جانسون
این شرکت در ماه نوامبر اعلام کرد که آزمایش بالینی فاز ۳ را برای مطالعه استفاده از این واکسن کرونا با استفاده از دو دوز با فاصله دو ماه آغاز میکند تا میزان اثربخشی آن را با یک دوز مقایسه کند.
عوارض جانبی شایع واکسن کرونای جانسون و جانسون
- خستگی
- سردرد
- تب
- درد در محل تزریق یا میالژی (درد در ماهیچه یا گروهی از ماهیچهها)
همه این موارد بهطورکلی در طی یک یا دو روز برطرف میشوند. طبق گزارش FDA در اواخر فوریه، عوارض جانبی واکسن کرونا جانسون و جانسون نسبت به دو واکسن کرونا قبلی به میزان قابلتوجهی کمتر است. به گفته شرکت سازنده آن، هیچکس در آزمایشهای بالینی دچار واکنش آلرژیک نشده است.
نحوه عملکرد واکسن کرونا جانسون و جانسون
این واکسن کرونا از روش دیگری نسبت به واکسنهای کرونا mRNA برای دستوردادن به سلولها بهمنظور ساختن پروتئین گیرندههای کرونا ویروس استفاده میکند. دانشمندان یک آدنوویروس بیخطر (ویروسی رایج که اگر غیرفعال نشود میتواند باعث سرماخوردگی، برونشیت و سایر بیماریها گردد) را بهعنوان پوستهای برای انتقال کد ژنتیکی بر روی پروتئینهای گیرندهی کرونا ویروس استفاده میکنند. این پروتئین باعث ایجاد آنتیبادی و سلولهای حافظه برای محافظت در برابر ویروس کرونای واقعی میشود.
میزان اثرگذاری عمومی واکسن کرونا جانسون و جانسون
- ۷۲ ٪ اثر بهطورکلی
- ۸۶ ٪ اثربخشی در برابر انواع شدید بیماری در ایالات متحده
میزان اثرگذاری بر سویههای مختلف کرونا ویروس
- محافظت قطعی در برابر نوع آلفا
- طبق تجزیهوتحلیل FDA (منتشرشده در اواخر فوریه)، ۶۴ ٪ اثربخشی کلی و ۸۲ ٪ اثربخشی در برابر نوع شدید سویه بتا
- نیاز به اطلاعات بیشتری برای تعیین اثربخشی این واکسن کرونا در برابر نوع دلتا وجود دارد
قیمت واکسن کرونا جانسون و جانسون
حدود ۱۰ دلار آمریکا
محل ساخت واکسن کرونا جانسون و جانسون
آمریکا، توسط محققان دانشگاه هاروارد و دانشگاه لایدن هلند

تزریق واکسن سینوفارم در بارداری
سینوفارم یکی از انواع واکسن ویروس غیرفعال بیماری کرونا است که بدلیل غیرفعال بودن ویروس، قابلیت بیماری زایی نداشته اما می تواند سیستم ایمنی بدن را برای تولید آنتی بادی و ایجاد ایمنی در برابر بیماری COVID-19 تحریک کند. داده های موجود در مورد واکسن کرونا سینوفارم، برای تاثیر یا خطرات مرتبط با تزریق واکسن سینوفارم در بارداری کافی نیست. با این حال، این واکسن حاوی ویروس غیرفعالی است که به طور معمول در بسیاری از واکسن های دیگر ایمن برای زنان باردار استفاده می شود. بنابراین انتظار می رود که اثر واکسن کرونا سینوفارم در زنان باردار با آنچه در زنان غیرباردار در سنین مشابه مشاهده شده، قابل مقایسه باشد. در این میان، سازمان بهداشت جهانی توصیه می کند که واکسن کرونا سینوفارم در زنان باردار استفاده شود چرا که مزایای واکسیناسیون برای زنان باردار بیشتر از خطرات احتمالی این بیماری است. برای کمک به زنان باردار در انجام این ارزیابی، باید اطلاعاتی در مورد خطر کووید ۱۹ در بارداری، مزایای احتمالی واکسیناسیون در زمینه اپیدمیولوژیک و محدودیت های فعلی داده های ایمنی در زنان باردار ارائه شود.
سازمان بهداشت جهانی آزمایش بارداری قبل از واکسیناسیون را توصیه نمی کند. همچنین سازمان بهداشت جهانی توصیه نمی کند که به دلیل فرا رسیدن زمان واکسیناسیون فرد، باردار شدن به تعویق بیفتد یا بارداری خاتمه یابد. سازمان بهداشت جهانی توصیه می کند واکسن سینوفارم در بارداری با 2 دوز (0.5 میلی لیتر) و از طریق عضلانی برای فرد استفاده شود. همچنین بین دوز اول و دوم 3-4 هفته فاصله باشد. اگر دوز دوم کمتر از 3 هفته پس از اولین دوز تجویز شود، نیازی به تکرار دوز نیست. اگر تجویز دوز دوم بیش از 4 هفته به تأخیر بیفتد، باید در اولین فرصت ممکن تجویز شود. توصیه می شود که همه افراد واکسینه شده دو دوز را دریافت کنند. آزمایشات متعدد نشان داده است که تزریق 2 دوز واکسن سینوفارم با فاصله 21 روز اثربخشی 79٪ در برابر بیماری کرونا دارد. البته این آزمایشات اثبات اثربخشی در برابر بیماری شدید کرونا، برای افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای، افراد باردار و یا افراد بالای 60 سال طراحی و تولید نشده است. با این حال، WHO یادآوری می کند علاوه بر تزریق واکسن سینوفارم در بارداری، هنوز به حفظ و تقویت اقدامات بهداشت عمومی موثر مانند: گذاشتن ماسک، حفظ فاصله فیزیکی، شستن دست ها، بهداشت تنفسی و سرفه، جلوگیری از ازدحام جمعیت و عدم حضور در مکان های شلوغ و اطمینان از تهویه مناسب نیاز است.
به کدام یک از زنان باردار تزریق واکسن کرونا توصیه میشود
توصیه میشود که به همهی زنان باردار همزمان با بقیهی افراد، تزریق واکسن کرونا، مطابق با گروه سنی آن ها انجام شود. پیش از این توصیه بر آن بود که زنان باردار پرخطر (برحسب میزان خطری که برایشان مشخص شده است) باید در اولویت تزریق واکسن قرار بگیرند و لازم نیست تمام زنان باردار حتما واکسن تزریق کنند. تزریق واکسن کرونا به گروههای زیر از زنان باردار توصیه میشود:
• کسانی که دارای شرایط پزشکی پرخطر بوده و بیشتر از سایرین در معرض خطر بیماری شدید از COVID-19 هستند؛
• کارکنان بهداشت و یا مراقبتهای پزشکی که در معرض خطر ابتلا به COVID-19 بیشتری هستند؛
• افرادی که در معرض خطر بالای ابتلا به COVID-19 قرار دارند. شامل: سن، قومیت، BMI و شرایط سلامتی زمینه ای؛
• زنان مبتلا به دیابت بارداری؛
• زنان باردار با BMI بیش از 40.
مزایا و خطرات واکسیناسیون COVID-19 در بارداری باید به صورت فرد به فرد در نظر گرفته شود. اگر واجد شرایط واکسیناسیون در دوران بارداری هستید و تزریق آن به شما پیشنهاد شده است، تصمیم گیری در مورد واکسیناسیون در بارداری انتخاب شماست و حتما قبل از آن با پزشک یا مامای خود مشورت کنید.

آیا تزریق واکسن کرونا در زنان باردار بیخطر و موثر است
از آنجا که واکسنهای COVID-19 در زنان باردار مورد آزمایش قرار نگرفتهاند، نمیتوان به طور قطعی گفت که در زنان باردار مانند سایر بزرگسالان موثر خواهد بود یا خیر؟ اما هیچ دلیلی هم وجود ندارد که فکر کنیم این واکسن در زنان باردار عوارض جانبی بیشتر و شدیدتری خواهد داشت. واکسن COVID-19 حاوی موادی نیست که برای زنان باردار یا برای نوزاد در حال رشد مضر شناخته شده باشد. مطالعات انجام شده بر روی واکسنها در حیوانات برای بررسی تأثیرات آن بر بارداری، هیچ مدرکی مبنی بر آسیب رساندن واکسن به بارداری یا باروری نشان نداده است. درگذشته نیز اثبات شده است که واکسنهای غیر زنده در بارداری بیخطر هستند (به عنوان مثال: آنفولانزا و سرفه سیاه). به زنان باردار واکسنهای غیر زنده دیگری مانند واکسن های آنفولانزا نیز ارائه میشود.
دستورالعمل واکسیناسیون مادران باردار
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نامهای خطاب به رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی با توجه به درخواست واکسن سینوفارم در بارداری توسط دفتر سلامت جمعیت خانواده و مدارس و تایید موضوع در سیزدهمین کمیته کشوری فنی واکسیناسیون کرونا، اعلام کرده که تزریق واکسن سینوفارم در مادران باردار با شرایطی قابل انجام است. برخی از این شرایط به شرح ذیل است:
- واکسن با شرط رضایت مادر و مشاوره با وی انجام خواهد شد.
- بنا بر توصیه سازمان بهداشت جهانی، برای مادران برادار تزریق واکسن سینوفارم توصیه میشود.
- به دلیل حفظ ایمنی بیشتر تا حصول نتایج و مستندات کافی، ترجیحا واکسیناسیون بعد از هفته 12بارداری صورت بگیرد.
- گروه سنی مادران باردار واجد شرایط واکسیناسیون شامل همه مادران باردار با سن 35سال و بالاتر، مادران باردار با نمایه توده بدنی 35و بالاتر، همه مادران با بارداریهای دوقلویی و چندقلوییو بارداری با ای وی اف، همه مادران باردار با بیماری زمینهای شامل بیماری دیابت، قلبی، فشارخون بالا، مصرف داروهای ایمونوساپرسیو، بیماری مزمن کلیوی، آنمی، سیکل سل، پیوند اعضا، سیروز کبدی و آسم
- به علت خطرات ابتلا به بیماری کوید19 در سه ماهه سوم بارداری، ضمن تاکید بر شناسایی مادران واجد شرایط، واکسیناسیون مادران واجد شرایط سن بارداری 28هفته و بیشتر در اولویت خواهد بود.
تاثیر کرونا بر بارداری
آنفولانزا یکی از بیماری هایی است که از دیرباز باعث ایجاد نگرانی و بروز مشکلاتی در زنان باردار بوده و طی سال های اخیر در پی شیوع انواع پر خطر ویروس های ایجاد کننده آنفولانزا، انجام واکسیناسیون برای خانم هایی که در هر سنی از بارداری هستند، اجباری شده است زیرا ابتلا به این بیماری ممکن است سلامتی جنین را تحت تاثیر قرار دهد. ویروس کرونا یا covid-19، ویروس جدیدی از خانواده ویروس های ایجاد کننده آنفولانزا می باشد و در نتیجه هنوز واکسنی برای آن وجود ندارد و همچنین نحوه انتقال، دوره کمون و ماندگاری این ویروس متفاوت از سایر ویروس های هم خانواده می باشد و باید به درستی در جهت پیشگیری از ابتلا به آن اقدام کرد.
اینکه آیا زنان باردار نسبت به سایر افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این ویروس یا ابتلا به انواع شدید تر بیماری هستند هنوز کاملا مشخص نیست اما به دلیل تغییراتی که در شرایط جسمی و سیستم ایمنی زنان باردار به وجود می آید، همانطور که در مورد سایر ویروس های خطرناک آنفولانزا مثلSARS و MERS دیده شده است، ممکن است نسبت به جمعیت عمومی نوع شدید تری از بیماری در زنان باردار دیده شود. همچنین تب بالا در سه ماهه اول بارداری ممکن است خطر ساز باشد و در مورد سایر آنفولانزا ها مرده زایی، سقط جنین و زایمان زودرس دیده شده است، اما نکته دلگرم کننده در مورد این ویروس این است میزان کشندگی آن نسبت به سایر ویروس هایی که به طور مشابه انتشار جهانی پیدا کردند بسیار کم و در حد 2% (نسبت به 30%-50% در بعضی انواع) بوده و پیشگیری از ابتلا به این ویروس بسیار ساده است.
روش های های پیشگیری از کرونا
- یکی از اصلی ترین روش های پیشگیری از کرونا استفاده از ماسک می باشد که البته برای افراد سالم فایده ای ندارد و تنها برای جلوگیری از انتشار قطرات تنفسی حاوی ویروس از دهان و بینی فرد مبتلا در هوا می باشد. برای مثال در مکان هایی مانند مترو که فاصله افراد از هم کم می باشد و احتمال قرار گرفتن در معرض قطرات تنفسی حاصل از عطسه و سرفه، زیاد می باشد استفاده از ماسک توصیه می گردد. لازم به ذکر است که از ماسک فقط برای یک بار و تا زمانی که مرطوب نشده می توان استفاده کرد.
- همچنین عدم تردد در اماکن شلوغ و دربسته مانند سینما، رستوران، مترو، تجمعات و… که تهویه خوبی ندارند نیز در پیشگیری از ابتلا به این ویروس بسیار مهم و مؤثر می باشد.
- از آن جایی که ماندگاری این ویروس حتی به چند روز میرسد بنابراین امکان انتقال از آن از سطوح آلوده، اسکناس، تلفن و هر وسیله دیگری که ممکن است آلوده به ویروس شده باشد وجود دارد. پس بهترین و ساده ترین راه پیشگیری از کرونا شستشوی مکرر دست ها با آب و صابون می باشد.
- همچنین توصیه می شود از دست زدن به صورت، بینی و چشم ها بپرهیزید، زیرا حتی در صورت شست و شوی مداوم دست ها ممکن است در اثر تماس با سطوح آلوده باعث انتقال ویروس به بدن خود شوید.

آیا زنان باردار میتوانند ویروس را به جنین در طول بارداری یا حین زایمان منتقل کنند
در مطالعات محدودی که در دسترس است تا کنون موردی از ابتلای جنین، مایع آمنیوتیک درون رحم یا نوزاد در مادران باردار مبتلا به ویروس Covid-19 دیده نشده است.
در هنگام وضع حمل یا زایمان چه باید کرد
- قبل از زایمان
کادر پزشکی باید شما را از هر تصمیم مطلع کند. در صورت ابتلا به ویروس کرونا، باید مراقبتهای ویژهای قبل، هنگام و بعد از تولد نوزاد لحاظ شود. ماما یا متخصص زایمان باید درمورد بیخطرترین روش و زمان تولد نوزاد با شما صحبت کند. متخصصان دیگری نیز میتوانند در امر مراقبت از شما و نوزاد دخیل باشند که شامل متخصص بیماریهای عفونی و نوزادشناس (یعنی پزشکی که متخصص مراقبت از نوزادان است) میشود. میتوانید هنگام شروع درد زایمان در اتاق ایزوله با حمام و دستشویی مستقر شوید. شاید نیاز باشد تمام مدتی که در بیمارستان بستری هستید در این اتاق بمانید.
- هنگام زایمان
هنگام شروع درد و زایمان نیازی به پوشیدن ماسک نیست اما خارج از اتاق خود باید ماسک جراحی بزنید. به غیر از ماما و متخصص تنها یک نفر دیگر (شریک یا یکی از اعضای خانواده) میتواند هنگام زایمان کنار شما باشد. این فرد باید برای کاهش خطر عفونت از تجهیزات لازم استفاده کند.
- پس از زایمان
درصورت ابتلا به ویروس کرونا، پزشک یا ماما گزینههای مربوط به پس از زایمان را با شما در میان میگذارد. یک راه این است که تا زمان برطرف شدن بیماری، فرد دیگری از نوزاد مراقبت کند. این روش برای جلوگیری از ابتلای نوزاد به ویروس است. پرستار یا یکی از اعضای خانواده میتواند در خانه یا بیمارستان از عهدهی اینکار برآید. اینکه این دوره چقدر طول میکشد متغیر و به علائم و نتیجهی آزمایشات وابسته است.
- مراقبت از نوزاد
اگر تصمیم دارید پس از زایمان از کودک مراقبت کنید، ماما یا پزشک خطرات احتمالی این کار را برایتان توضیح میدهد. سپس بههمراه نوزاد در یک اتاق شامل حمام و دستشویی ایزوله میشوید. کودک در یک محفظهی بسته داخل اتاق قرار میگیرد که گهوارهای از جنس پلاستیک است و کودک را گرم نگه میدارد. شما میتوانید نوزاد را از داخل این محفظه ببینید. شما باید هنگامیکه کودک برای خوردن شیر، استحمام یا مراقبت از محفظه بیرون آورده میشود:
- روپوش آستین بلند و ماسک جراحی بپوشید
- قبل و بعد از تماس با کودک، دستان خود را مرتب و صحیح با آب و صابون یا پد الکلی بشویید
دست کم ۱۴ روز پس از آخرین تماس نوزاد با شما، علائم عفونت در او تحت نظارت قرار میگیرد. اگر نوزاد هرگونه علامت بیماری از خود نشان دهد، باید تحت آزمایش قرار بگیرد. تعداد ملاقاتکنندگان شما و نوزاد به شما گوشزد میشود. دربرخی موارد، ممکن است تنها شما و شریکتان حق ملاقات داشته باشید. تمام ملاقاتکنندگان باید لباسهای ایمنی بپوشند.

شیردهی برای مادرانی که مبتلا به کووید-۱۹ یا مشکوک به آن هستند
این راهنمای موقت مربوط به مادرانی است که ابتلای آنها به کووید-۱۹ تایید شده یا مشکوک به این بیماری هستند و در حال حاضر به نوزاد خود شیر میدهند. اطلاعات این راهنما طبق دانش فعلی ما از کووید-۱۹ و سایر عفونتهای مسری تنفسی است. درصورت نیاز و بهمحض کسب اطلاعات بیشتر، این راهنمای موقت را بهروزرسانی خواهد کرد.
اگر به نوزاد شیر میدهید
- قبل از لمس نوزاد یا هرگونه لوازم شیردهی مانند شیردوش یا بطری دست خود را بشویید.
- اگر خودتان به نوزاد شیر میدهید (یا از بطری استفاده میکنید)، ماسک بزنید.
انتقال کووید-۱۹ از طریق شیردهی
چگونگی شیوع کووید-۱۹ هنوز جای بحث دارد. گفته میشود انتقال این ویروس از فردی به فرد دیگر بیشتر از طریق ریزقطراتی که هنگام عطسه و سرفهی فرد بیمار تولید میشود، اتفاق میافتد که مشابه با شیوع آنفلونزا و سایر پاتوژنهای تنفسی است. طبق تحقیقات محدودی که بهروی زنان مبتلا به کووید-۱۹ و دیگر بیماری عفونی ویروس کرونا، سندرم تنفسی حاد (سارس-ویروس کرونا) انجام شد، هیچگونه ویروسی در شیر مادر مشاهده نکردیم اما هنوز نمیدانیم آیا مادران مبتلا به کووید-۱۹ ویروس را از طریق شیردهی منتقل میکنند یا خیر.
راهنمای شیردهی درصورت ابتلا به سایر بیماریهای عفونی
شیر مادر فرزند را دربرابر بسیاری از بیماریها مصون میدارد. اما در موارد نادر شیردهی توصیه نمیشود. مرکز مبارزه با بیماری آمریکا (CDC) در زمینهی شیردهی هنگام ابتلا به ویروسهای مشابه مانند سارس یا سندرم تنفسی خاورمیانه (مرس) هیچ راهنمای خاصی مطرح نکرده است. مرکز مبارزه با بیماری آمریکا (CDC) توصیه میکند که مادر مبتلا به آنفلونزا خارج از موقعیت پس از زایمان با رعایت نکات بهداشتی برای جلوگیری از انتقال بیماری به نوزاد، به شیردهی ادامه دهد.
راهنمای شیردهی برای مادران مبتلا یا مشکوک به کووید-۱۹
بهترین منبع تغذیه برای بسیاری از نوزادان، شیر مادر است. با اینحال، کووید-۱۹ هنوز زوایای پنهان زیادی دارد. مادر باید به همراه خانواده و متخصصین بهداشت تصمیم بگیرد آیا میخواهد شیردهی را شروع کند و ادامه دهد یا اینکه چطور باید اینکار را انجام دهد. مادر مبتلا یا مشکوک به کووید-۱۹ باید بهمنظور پرهیز از انتقال بیماری به نوزاد تمام نکات بهداشتی، از جمله شستن دستها قبل از لمس نوزاد و درصورت امکان پوشیدن ماسک هنگام شیر دادن، را رعایت کند. مادر باید در صورت دوشیدن شیر خود از طریق شیردوش دستی یا برقی، قبل از لمس شیردوش یا هر قسمت از بطری دستان خود را بشورد و پس از هر بار استفاده توصیههای مربوط به شستشوی صحیح شیردوش را رعایت کند.
درصورت امکان، اجازه دهید فردی که سالم است بطری شیر را به نوزاد بدهد. شاید تصمیم به دوشیدن شیر بگیرید تا فرد دیگری به نوزاد شیر دهد که معمولا شامل شریک یا یکی از بستگان نزدیک خانواده میشود. اگر حالتان آنقدر وخیم است که نمیتوانید به بچه شیر دهید، این روش گزینهی مناسبی است. بهعلاوه، ممکن است تیم پزشکی نیز به شما توصیه کند که این روش امنترین راه برای تغذیهی کودک است.

مادران مستندات پزشکی را به پایگاه بهداشت ارائه کنند
نسرین چنگیزی رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر این موضوع که فعلا، سینوفارم واکسنی است که به مادران باردار توصیه میشود در گفتوگو با رسانهها گفت: « تقریباً به همه مادران بالای 35 سال تزریق واکسن سینوفارم توصیه میشود، همچنین به مادران باردار کمتر از 35 سال که با بیماریهای زمینهای هم واکسن سینوفارم توصیه میشود. در صورتی که در لیست اعلامشده بیماری خاص مادر باردار وجود نداشته باشد، مستندات پزشکی مادر باید به مراکز و پایگاههای بهداشتی ارائه شود و پس از بررسیهای صورتگرفته واکسیناسیون انجام خواهد شد»
کد 4را به خاطر بسپارید
در سامانه 4030 که محلی برای پاسخگویی تلفنی به سوالات درباره کروناست، یک کد داخلی با عدد 4 مخصوص مادران باردار در نظر گرفته شده است. افرادی که اطلاعی از آدرس پایگاههای بهداشتی ندارند و نمیدانند به کجا باید مراجعه کنند میتوانند با شماره 4030 و کد داخلی مادران باردار که 4 است تماس حاصل کنند و آدرس محل زندگی خود را اعلام کنند، در ادامه از طرف حوزه بهداشت با این افراد تماس گرفته میشود و آدرس پایگاهی را که باید برای مراقبت مراجعه کنند به آنها اعلام خواهد شد.
عوارض واکسن کرونا چیست
در افراد غیرباردار، واکسن COVID-19 عوارض جانبی خفیف و کوتاه مدتی مانند تب یا درد عضلانی به مدت یک یا دو روز شناخته شده است. گزارشات مربوط به عوارض جانبی جدی، مانند واکنش آلرژیک یا مشکلات لخته شدن، بسیار نادر بوده است. در مورد لخته شدن خون، از آنجا که این عارضهی جانبی بسیار نادر است، اما در هیچ خانم بارداری گزارش نشده است، بنابراین نمیتوانیم از خطر دقیق آن در بارداری مطلع شویم.

تزریق واکسن کرونا به مادر باردار از چند هفتگی توصیه می شود
متخصص زنان و مامایی با یادآوری اینکه عمده نگرانی مراجعه کنندگان به ما ایمن بودن یا نبودن واکسن است، توضیح داد: معمولا مادر باردار از ما می پرسد که واکسن زدن برای جنین مشکلی به وجود می آورد یا خیر که باید به آنان گفت مشاهدات بالینی و علمی در مورد انواع مختلف واکسنی که مورد تایید سازمان جهانی بهداشت قرار گرفته تا کنون هیچ نوع عوارضی بر روی مادر باردار و جنین نشان نداده است. البته این واکسن همانند هر واکسن دیگری ممکن است در محل تزریق، تورم یا درد ایجاد کند یا گاه تب بیاورد اما هیچ ضرر یا مشکلی برای مادران باردار ندارد و تزریق آن به شدت توصیه می شود. پیروان در مورد زمان واکسیناسیون مادر باردار اظهار داشت: بنا به توصیه وزارت بهداشت، مادران باردار می توانند از هفته دوازدهم بارداری به بعد نسبت به واکسیناسیون اقدام کنند اما در حال حاضر که واکسن به وفور نیست مادران باردار از هفته ۲۸ بارداری یعنی در اواخر بارداری حتما باید واکسن بزنند اما به طور کلی با فراوان شدن واکسن، از هفته دوازده به بعد می توانند واکسن بزنند.
اگر بعد از دوز اول باردار شدید، دوز دوم را چه زمانی تزریق کنید
دوز دوم واکسن معمولاً سه هفته بعد از دوز اول صورت میگیرد، حال اگر خانمی بعد از واکسن اول متوجه شود که باردار است توصیه میشود دوز دوم را بعد از سه ماه اول بارداری تزریق کند، اما اگر بعد از تزریق دوز اول باردار شدید و در مشاغل پرخطر کار میکنید میتوانید در هفته ۸ بارداری دوز بعدی را تزریق کنید در غیر این صوت تا هفته ۱۲ صبر کنید و سپس واکسن بزنید. بهتر است واکسن در سهماهه دوم یا سوم و بعد از ۱۲ هفته بارداری تزریق شود چراکه اکثریت ارگانهای جنین تشکیلشده است و هرگونه نگرانی برای جنین برطرف میشود.
مادران باردار چه نوع واکسنی تزریق کنند
عضو انجمن زنان و مامایی ایران در پاسخ به اینکه چه نوع واکسنی برای مادر باردار بهینه است، گفت: واکسنی که به مادر باردار پیشنهاد می کنیم واکسن سینوفارم است زیرا علاوه بر اینکه نسبت به واکسن های دیگر تعداد آن بیشتر است بلکه از ویروس غیرفعال تولید شده است. البته واکسن آسترازنکا هم مناسب است فقط اینکه تزریق این واکسن تب و علائم بیشتری دارد و مادران باردار باید این موارد را مدنظر داشته باشند. واکسن ها به هیچ عنوان بیماری زایی ندارند و این ذهنیت و شایعه به وجود آمده که فلانی واکسن زده بیمارتر شده صحت ندارد. فقط افراد باید بدانند که وقتی برای تزریق واکسن مراجعه می کند باید به لحاظ سلامتی در حالت خوبی باشد به این معنا که اگر احساس تب یا حالت سرماخوردگی دارند ممکن است کرونا باشند و نباید به سراغ واکسیناسیون بروند. مادر باردار هم اگر در هفته دوازدهم بارداری قرار دارد و هیچ علامتی ندارد می تواند واکسن بزند.
همچنین بخوانید: بارداری و مراحل آن
آیا آنتی بادی یا پادتن مادر باردار به جنین منتقل می شود
متخصص زنان و مامایی با اشاره به اینکه یکی از خوبی های واکسیناسیون این است که وقتی نوزاد از مادری که واکسینه شده و آنتی بادی دارد به دنیا می آید تا مدتی آنتی بادی در بدن او وجود دارد، تصریح کرد: این نوزاد با حالتی به دنیا می آید که تا چند وقت سطح آنتی بادی در خون او بالا است و از ابتلا به بیماری در امان است.پس مادر باردار با واکسیناسیون سلامتی خود و نوزاد خود را تضمین می کند پس مادر باردار بجای نگران بودن از عوارض واکسن، باید نگران خود بیماری کرونا باشد زیرا کسانی که واکسن نزده و به این بیماری مبتلا می شوند دچار بیماری شدیدتر و درگیری زیاد ریه یا بستری شدن در بیمارستان می شوند. اگر در اولویت واکسیناسیون قرار گرفته اید در حق خود و فرزند خود که قرار است به عنوان نوزادی سالم در خانواده سالم رشد کند کم کاری نکنید. ضمن اینکه فراموش نکنید علایم بیماری کرونا در زنان باردار همانند افراد عادی شامل بدن درد و خستگی و گرفتاری دستگاه تنفسی فوقانی یعنی بینی تا درگیری ریه است.