مجله بانوانبارداری

درمان ترک شکم بارداری

نکاتی در مورد درمان ترک شکم بارداری

برای درمان ترک شکم بارداری نکاتی قابل توجه است. ترک روی شکم در بارداری عارضه‌ای است که بیشتر مادران باردار را درگیر می‌کند. ترک‌ها به صورت خطوط سفید رنگ یا بنفش کم رنگ روی شکم یا پاها و ران‌ها ایجاد می‌شود. ترک روی شکم محدود به دوران بارداری نیست و بعد از زایمان هم روی پوست باقی می‌ماند. عکس ترک شکم در بارداری شما را با ظاهر این عارضه آشنا می‌کند.

درمان ترک شکم بارداری
درمان ترک شکم بارداری

ترک پوستی چیست؟

ترک های پوستی نوعی تغییر شکل پوست است که در صورت کشش سریع پوست اتفاق می افتد. در طول زندگی ، بدن شما تغییر شکل می دهد. پوست کاملا الاستیک است ، اما در صورت کشش سریع پوست ، کلاژن و الاستین موجود در پوست تغییر شکل می دهد.

دلایل ایجاد ترک و خطوط بدن

جهش رشد ، تغییر ناگهانی وزن یا افزایش عضله از دیگر دلایل شناخته شده است. متأسفانه ، ترک شکم یکی از عوارض جانبی شایع بارداری است. ژنتیک ، نوسان هورمون ها و برخی بیماری ها مانند بیماری کوشینگ یا سندرم مارفان را نیز می تواند در ایجاد ترک و خطوط بدن نقش داشته باشد.

ترک های پوستی چه علائمی دارند؟

با ایجاد ترک و خطوط بدن تغییرات زیادی در پوست شما ایجاد می شود. یک قسمت مهم از فرآیند تشکیل آنها الاستولیز نام دارد. الاستولیز هنگامی اتفاق می افتد که الاستاز ، آنزیمی که الاستین را تجزیه می کند ، افزایش یابد. که در لایه های عمیق پوست شما اتفاق می افتد. در همین حال ، ماست سل ها یا سلول های بزرگی که در بافت همبند یافت می شوند باعث ایجاد التهاب در پوست شما می شود. تغییرات عروقی ایجاد شده باعث قرمزی پوست می شود. کلاژن موجود در پوست نیز سفت و ضخیم تر می شود.

ظاهر ترک های پوستی چگونه است؟

ترک های پوستی ظاهری شبیه شکل شاخه درخت دارد. این علائم بسته به رنگ پوست شما ، به ویژه در ابتدا ، قرمز ، بنفش یا قهوه ای هستند. آنها می توانند در در سطح پوست گسترش یابند و در ابتدا با کمی خارش همراه است. استریا در مقایسه با پوست طبیعی اطراف خود ظاهری صاف و یا حتی براق دارند. با قدیمی شدن ترک های پوستی ، کمرنگ می شوند و به رنگ صورتی یا سفید تغییر می کند. ترک ها و خطوط برجسته بدن در نهایت با پوست هم سطح شوند. گاهی اوقات، ترک های پوستی قدیمی حتی ممکن است با گذشت زمان کمی فرورفته به نظر برسند. ترک های پوستی معمولا دائمی هستند. با این حال، ترک و خطوط قدیمی بدن معمولا پس از گذشت سالها به خوبی با پوست ترکیب می شوند. اگر رنگ پوست تیره تری دارید ، علائم کشش می تواند مشخص تر به نظر برسد. به دلیل اینکه آنها با بهبودی رنگدانه های خود را از دست می دهند و کمرنگ می شوند.

ظاهر ترک های پوستی
ظاهر ترک های پوستی

در دوران بارداری معمولا چه نواحی از بدن دچار ترک پوستی می شود؟

برخی از قسمت های بدن بیش از سایر نقاط مستعد ایجاد ترک پوستی هستند. در زنان باردار ممکن است باسن ، شکم و پستان تحت تأثیر قرار بگیرند. این نواحی بیشتر از سایر اعضای بدن در خانمها ذخیره چربی دارند. در دوران بارداری بیشترین افزایش وزن در این نواحی بروز می کند و باعث ایجاد ترک پوستی می شوند. البته در دوران بارداری ، پوست شکم بسیار کشیده می شود تا فضای کافی برای رشد جنین ایجاد شود. بسیاری از خانم ها در شکم دچار ترک پوستی می شوند که می تواند پس از زایمان به مدت طولانی ادامه داشته باشد.

ساختار ترک‌های شکمی

  • اگر سرعت رشد بدن سریع‌تر از آن باشد که پوست بتواند خود را با آن تطبیق دهد، فیبرهای کشسان زیر سطح پوست متلاشی می‌شود و در نتیجه ترک‌های پوستی پیدا می‌شود.
  • وزن مادر در دوران نه ماهه بارداری حدود 13.7 کیلوگرم (30 پوند) اضافه می‌شود. این میزان اضافه وزن و رشد سریع بدن به صورت ترک‌های پوستی روی بدن به ویژه روی شکم و سینه‌ها یعنی دو ناحیه‌ای نمود می‌یابد که بیشترین رشد را دارند.

برای پیشگیری و درمان ترک های شکمی باید پوست را مرطوب نگه داشت و از خشک شدن آن جلوگیری کرد. هر چه پوستتان نرم تر و منعطف تر باشد، ترک های کمتری ممکن است روی پوست شما پدیدار شود.

  • ترک‌های پوستی بارداری روی ران، باسن و بالای بازوها نیز دیده می‌شود.
  • ترک‌های پوستی غالباً در ابتدا به رنگ بنفش یا مایل به قرمز است، اما رنگ آن پس از زایمان به تدریج محو می‌شود و به رنگ سفید یا خاکستری درمی‌آید.
    بانوانی که قبل از بارداری وزن سالم دارند، وزن‌شان در این دوران 11 تا 16 کیلوگرم اضافه می‌شود.
  • به مادران آینده توصیه می‌کنیم که سعی کنند علاوه بر نگه داشتن اضافه وزن در این بازه، روند افزایشی آهسته و پیوسته نه سریع و ناگهانی داشته باشند. به عبارت دیگر زمانی که صحبت ترک پوستی دوران بارداری در میان است، سرعت افزایش وزن به اندازه میزان افزایش وزن مهم است.
ساختار ترک‌های شکمی 
ساختار ترک‌های شکمی 

کدام مادران مستعد ترک‌های شکمی هستند؟

حدود 90 درصد از مادران پس از ماه ششم یا هفتم بارداری با ترک‌های پوستی شکم روبرو می‌شوند. اگر مادرتان در دوران بارداری با این عارضه مواجه شده باشد، ازآنجایی که ژنتیک یکی از عامل‌های ایجاد ترک‌های پوستی است و به عبارتی این عارضه ارثی است، شما نیز به احتمال زیاد با این ترک‌های پوشکمی ناخوشایند روبرو خواهید شد. مادران با پوست روشن‌تر نیز بیشتر مستعد ترک‌های پوستی صورتی رنگ هستند. بانوان با پوست تیره‌تر معمولاً با ترک‌هایی روشن‌تر از رنگ پوست خود روبرو می‌شوند.مراقبت از پوست را از همان هفته‌های اول با استفاده از کرم حاوی ویتامین E یا A شروع کنید. کرم‌های حاوی آلفا هیدروکسی اسیدها (AHAs) از عصاره‌های گیاهی تهیه می‌شود و بسیار مفید است. استفاده مداوم از همان هفته‌های اول باعث حفظ خاصیت ارتجاعی پوست و در نتیجه کاهش اثر ترک‌های پوستی می‌شود.

درمان ترک‌های شکمی

ایجاد شدن یا نشدن ترک‌های پوستی معمولاً از عامل‌های ژنتیکی نشأت می‌گیرد، با این حال روش‌های متعددی برای جلوگیری از ترک شکم در بارداری یا حداقل کاهش سرعت ایجاد آنها وجود دارد:

  • پوست را از داخل تغذیه کنید
    مقدار زیادی از خوراکی‌های سرشار از ویتامین ث را در برنامه غذایی دوران بارداری بگنجانید تا تون پوستی حفظ شود و احتمال ایجاد ترک‌های پوستی کمتر شود.
  • مراقب وزن خود باشید
    در دوران بارداری چشم از ترازو برندارید و سعی کنید وزن‌تان به آهستگی و به تدریج اضافه شود. به خاطر داشته باشید که تامین غذای دو نفر به این معنا نیست که باید دو برابر معمول غذا بخورید. بنابراین بهتر است توصیه‌های عمومی درباره مقدار مصرف کالری در دوران بارداری را با مشورت پزشک رعایت کنید.
  • رژیم غذایی سالم داشته باشید
    هر روز پوست را با مرطوب کننده یا دستکش مخصوص ماساژ دهید تا گردش خون و در نتیجه رشد بافت جدید را بهبود دهید. رعایت یک رژیم غذایی سالم و سرشار از ویتامین‌ها، به ویژه ویتامین E، C، روی (زینک) و سیلیکا به حفظ سلامت پوست کمک می‌کند.

    نوشیدن آب فراوان در دوران بارداری مزایای متعددی دارد که از آن جمله می‌توان به مرطوب نگه داشتن پوست اشاره کرد.
  • از کرم و مرطوب کننده استفاده کنید.
    مراقبت از پوست را از همان هفته‌های اول با استفاده از کرم حاوی ویتامین E یا A شروع کنید. کرم‌های حاوی آلفا هیدروکسی اسیدها (AHAs) از عصاره‌های گیاهی تهیه می‌شود و بسیار مفید است. البته دلتان را به وعده‌های تبلیغی خوش نکنید، چون تاثیر کرم در پیشگیری از ترک‌های پوستی تاکنون اثبات نشده است، با این حال استفاده مداوم از همان هفته‌های اول باعث حفظ خاصیت ارتجاعی پوست و در نتیجه کاهش اثر ترک‌های پوستی می‌شود. به علاوه عمل مالیدن کرم روی پوست گردش خون را بهتر می‌کند.
    نسل‌های متمادی از مادران ما از مخلوط دو به یکی از روغن بادام و روغن جوانه گندم تهیه شده به روش پرس سرد استفاده کرده‌اند، البته امروزه کرم‌های ترکیبی آماده‌ای در بازار وجود دارد که بسیاری از بانوان معتقداند دست‌کم به اندازه ترکیب‌های قدیمی سودمندند، بدون آن که تمام بدن را چرب و روغنی کنند. کرم کره کاکائو سرشار از ویتامین E و گزینه‌ای ارزان است که در عین حال بسیار مفید و تاثیرگذار است. کرم‌های رتین آ یا ترتینوئین از مشتقات ویتامین آ تهیه می‌شوند. برای خرید این کرم‌ها نیاز به نسخه پزشک دارید، بنابراین از متخصص یا پزشک عمومی بخواهید که این کرم‌ها را برایتان تجویز کنند.

    استفاده از کرم و مرطوب کننده
    استفاده از کرم و مرطوب کننده
  • روغن درمانی
    ماساژ منظم نواحی شکم، ران ها، سینه، باسن، و … با روغن ها به نرم شدن پوست شما کمک می کند و می تواند از ایجاد ترک های پوستی جلوگیری کند. روغن های رایجی که در این زمینه مورد استفاده قرار می گیرند به شرح زیر هستند.
  1. روغن زیتون: یکی از پر طرفدارترین روغن ها در دوران بارداری برای جلوگیری و رفع ترک های پوستی روغن زیتون است. مقداری روغن زیتون کف دستان خود بریزید و ناحیه شکم، و دور ناف و پهلوهای خود را به طور منظم ماساژ دهید. بلافاصله پس از مالیدن روغن روی ترک های پوستی حمام کنید. ممکن است این کار یک فرآیند زمان بر باشد، اما ارزشش را دارد. همچنین می توانید روغن زیتون را با آب و سرکه مخلوط کنید و به عنوان کرم شب از آن استفاده کنید. استفاده از روغن زیتون باعث لایه برداری و رطوبت پوست می شود.
  2. ویتامین E: روغن ویتامین E را با مرطوب کننده مورد علاقه خود ترکیب کنید و به طور منظم روی ترک های پوستی بمالید.
  3. ماساژ با روغن های معطر: این روش یکی از مؤثرترین درمان های خانگی است. شما می توانید به روغن هایی که در بالا به آنها اشاره کردیم، مانند روغن نارگیل و روغن بادام، چند قطره از روغن های معطر نظیر روغن اسطوخودوس، رز، ژرمانیوم، و سایر روغن های معطر اضافه کنید. با این کار روغن بادام و نارگیل رقیق تر می شوند و به راحتی تمامی مناطق مورد نظر را ماساژ دهید.
  4. روغن کرچک: روغن کرچک را روی ترک های پوستی بمالید. سپس روی آن را با یک کیسه پلاستیکی بپوشانید. حال یک بطری حاوی آب داغ روی آن بگذارید. 30 تا 40 دقیقه به همین وضع باشید این کار به درمان ترک های پوستی کمک می کند. گرما باعث می شود منافذ پوست باز شوند و جذب روغن راحت تر انجام شود.
  5. سایر روغن ها: شما همچنین می توانید از سایر روغن ها مانند روغن بادام، روغن نارگیل، روغن کرچک، روغن آواکادو، و روغن ویتامین E استفاده کنید. می توانید همه این روغن ها را با هم و به نسبت یکسان ترکیب کنید، یا فقط یکی از آنها را روی پوست خود ماساژ دهید. می توانید از سایر روغن ها مانند روغن بادام، روغن نارگیل، روغن کرچک، روغن آواکادو، و روغن ویتامین E استفاده کنید. می توانید همه این روغن ها را با هم و به نسبت یکسان ترکیب کنید.
روغن درمانی
روغن درمانی
  • ژل آلوئه ورا
    این گیاه پر طرفدار به از بین برنده ترک های پوستی معروف است. می توانید ژل آلوئه ورا را از داروخانه یا به طور طبیعی و تازه از خود گیاه بدست آورید. ژل را از گیاه تازه آلوئه ورا خارج کنید و به طور روزانه روی نواحی مورد نظر بمالید. این ژل باعث التیام و نرمی پوست شما می شود.

    ژل آلوئه ورا
    ژل آلوئه ورا
  • سفیده تخم مرغ
    سفیده تخم مرغ منبع غنی از پروتئین است و استفاده از آن روی ترک های پوستی یک راه حل درمانی مؤثر به شمار می رود. این باور وجود دارد که پروتئین موجود در سفیده تخم مرغ باعث جوان سازی پوست می شود. سفیده تخم مرغ را به طور منظم روی ترک های پوستی بمالید و تأثیرش را مشاهده کنید.

    سفیده تخم مرغ
    سفیده تخم مرغ
  • کره شیا یا کره کاکائو
    همانند روغن درمانی، می توانید از کره درمانی هم بهره ببرید. استفاده از کره کاکائو یا کره شیا به عنوان یک روش درمانی پر طرفدار برای ترک های پوستی به شمار می رود. استفاده از کره روی ترک های پوستی انعطاف پوست را افزایش داده و از خشکی آن جلوگیری می کند. کره شیا یا کره کاکائو را مستقیماً و به طور منظم روی ترک ها بمالید و پس از استعمال کره روی نواحی مورد نظر، آن را بشویید.

    کره شیا یا کره کاکائو
    کره شیا یا کره کاکائو
  • آب
    بدن خود را کاملاً هیدراته نگه دارید. هر روز 10 تا 12 لیوان آب بنوشید. هیدراته و مرطوب نگه داشتن پوست از بسیاری از مشکلات پوستی از جمله ترک های پوستی جلوگیری می کند. همچنین توصیه می شود که میزان مصرف قهوه، چای و نوشابه را کاهش دهید. زیرا این مواد باعث کم شدن آب بدن می شوند.
  • آب لیمو ترش
    آب لیمو اسیدی است و می تواند باعث بهبود و یا کاهش ترک های پوستی شود. روی ترک های پوستی آبلیمو بمالید. بگذارید آبلیمو جذب پوستتان شود. سپس با آب سرد آب بکشید. این کار را هر روز انجام دهید تا نتیجه دلخواه را ببینید.
  • آب سیب زمینی
    یک سیب زمینی سایز متوسط را از وسط به 2 قسمت تقسیم کنید. یک تکه را بردارید و روی ترک های پوستی بمالید. بگذارید آب سیب زمینی جذب پوستتان شود. سپس ناحیه مورد نظر را با آب بشویید.
  • اسکراب شکر
    اسکراب شکر یک درمان دیگر برای ترک های پوستی است. 1 قاشق غذاخوری شکر را با چند قطره لیمو ترش و مقدار کمی روغن بادام به خوبی مخلوط کنید. حال این مخلوط را روی ترک های پوستی بمالید. این اسکراب باعث لایه برداری پوست های مرده می شود. هر روز پیش از حمام این کار را انجام دهید و شاهد کاهش ترک های پوستی باشید.
اسکراب شکر
اسکراب شکر

همچنین بخوانید: لاغری بعد از زایمان

دیگر توصیه‌های مفید درباره درمان ترک‌های شکمی

  • اگر چه بعضی ترک‌های پوستی به طور طبیعی محو و کمرنگ و به خطوط نقره‌ای رنگ تبدیل می‌شوند، اما بعضی از آنها تیره و مشخص باقی می‌مانند.
  • بهترین زمان برای درمان ترک‌های پوستی هنگامی است که هنوز قرمز رنگ هستند.
  • ژل‌های تهیه شده از مخلوطی از عصاره پیاز و اسید هیالورونیک برای درمان ترک‌ها به کار برده می‌شود. بر اساس نتیجه یک پژوهش جدید ترک‌های پوستی پس از 12 هفته مصرف روزانه ژل محو می‌شود.
  • لیزر درمانی رشد کلاژن را بهبود می‌دهد و رگ‌های خونی گشاد شده را منقبض می‌کند. البته چند جلسه درمان باید انجام شود تا نتیجه مطلوب به دست آید.
  • روش دیگر مصرف رتینوئید با تجویز پزشک است. این دارو تبدیل سلولی را تسریع و رشد کلاژن جدید را تحریک می‌کند. در نتیجه پوست سالم‌تر و پرتر می‌شود. البته مصرف رتینوئید در دوران بارداری یا شیردهی ممنوع است.
  • درمان‌های ملایم‌تری مانند درم ابریژن نیز به منظور بازسازی پوست انجام می‌شود، البته این روش‌های ملایم تغییر چشمگیری را ایجاد نمی‌کند.
  • برخی بانوان پوست خود را با ترک‌های یادگار دوران بارداری می‌پذیرند و با این وضعیت کنار می‌آیند.
  • این گروه از مادران می‌دانند که هیچ روش معجزه‌آسایی برای از بین بردن این ترک‌ها وجود ندارد، بنابراین با پذیرش انحناهای جدید بدن، شکل تازه بدن و البته پوستی متفاوت به استقبال مرحله جدید و هیجان‌انگیزی از زندگی‌شان می‌روند.

درمان ترک‌های شکمی با لیزر

ما از نور لیزر CO2 توسط دستگاه مونالیزاتاچ برای دستیابی به عمق زیر سطح پوست و از بین بردن استرچ مارک‌ها برای درمان استریای بارداری استفاده می‌کنیم. نور لیزر، سیستم ایمنی را برای تولید سلول‌های پوستی جدیدی که استرچ مارک‌های موجود را از بین می‌برد، تحریک می‌کند. با تولید بافت‌های جدید، استرچ مارک‌ها به‌صورت طبیعی احیا می‌شوند و بدون آسیب به پوست پیرامون خود، از بین می‌روند. درمان استرچ مارک با لیزر برای اکثر انواع پوست‌ها، بی‌خطر است.
بسته به نوع پوست بیمار، معمولا سه تا پنج جلسه درمانی برای دستیابی به بهترین نتیجه، توصیه می‌شود. بیماران ممکن است ناراحتی بسیار کمی در حال کار با لیزر، احساس کنند ولی یک کرم خنک‌کننده می‌تواند برای تسکین پوست، استفاده شود. اکثر افراد، می‌توانند بلافاصله پس از درمان، زندگی عادی خود را ازسر بگیرند.

درمان ترک‌های شکمی با لیزر
درمان ترک‌های شکمی با لیزر

رفع ترک روی شکم با کربوکسی تراپی

کربوکسی تراپی یکی از روش‌های رفع ترک شکم است که با تزریق گازکربنیک زیر پوست انجام می‌شود. این ماده شلی پوست را از بین می‌برد و باعث سفت شدن پوست می‌شود. با سفت شدن پوست ترک‌ها هم محو می‌شود. این روش که بعد از زایمان انجام می‌شود عارضه‌ای ندارد و با چند جلسه مراجعه انجام می‌شود.

مزایای کربوکسی تراپی ترک پوست

درمان ترک شکم در بارداری به کمک کربوکسی تراپی یک روش درمانی دائمی است که به صورت سرپایی انجام می شود. بعد از کربوکسی تراپی نیازی به بستری شدن نیست و دوره نقاهت طولانی ندارد. بنابراین می توانید بعد از جلسات درمان به زندگی عادی خود برگردید.

مراقبتهای بعد از کربوکسی تراپی

4 ساعت بعد از تزریق گاز نباید محل تزریق مرطوب شود. برای همین نباید تا چند ساعت بعد از کربوکسی تراپی ترکهای شکم استحمام کنید یا از استخر و جکوزی و سونا استفاده کنید.

عوارض کربوکسی تراپی برای رفع ترک شکم

خانمهایی که از کربوکسی تراپی برای رفع ترک شکم بعد از بارداری استفاده می کنند نباید نگران عوارض کربوکسی تراپی باشند. استفاده از این روش بدون هیچ عارضه جانبی جدی است. البته 10 دقیقه بعد از تزریق گاز عوارض زیر ایجاد می شود:

  • تورم در محل تزریق
  • قرمز شدن و التهاب در محل تزریق گاز
  • احساس کمی سوزش
  • احساس درد ناچیز موقع سوزن زدن برای تزریق گاز

این موارد جدی نیستند و کاملا طبیعی هستند. چند دقیقه بعد از جذب گاز دی اکسید کربن در محل، این علائم از بین می روند.

تعداد جلسات کربوکسی تراپی ترک شکم

تعداد جلسات بستگی به این دارد که شدت ترکها و رنگ ترکها چطور باشد. همچنین محل درمان و وضعیت و سن بیمار هم در تعیین تعداد جلسات موثر است. قطعا ترک پوستی با یک جلسه درمان نمی شود. تعداد جلسات را با معاینه پزشک می توان مشخص کرد. ممکن است حتی به 5 جلسه درمان هم نیاز داشته باشید.

فاصله بین جلسات کربوکسی تراپی

برای رفع ترک پوستی با کربوکسی تراپی، فاصله بین جلسات یک الی دو هفته است. تا پوست زمان کافی برای بازسازی و ترمیم داشته باشد.

کربوکسی تراپی ترک های شکمی
کربوکسی تراپی ترک های شکمی
( رای: 0 امتیاز: 0 )

از طريق
مطالب مرتبط
منبع
درمان ترک بارداری

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *