تغذیه در بارداری
تغذیه در بارداری چه اهمیتی دارد؟
تغییرات هورمونی که در دوران بارداری ایجاد میشود، سبب تغییرات فیزیکی برای مادر خواهد شد. یکی از راهکارهای مهم برای تضمین سلامت رشد جنین و سلامت مادر و زایمان راحت، تغذیه در بارداری است. در واقع میتوان تغذیه را یکی از فاکتورهای مهم برای سلامت بارداری در نظر گرفت. در این دوران هر غذایی که مصرف میشود، بر سلامت جنین و مادر موثر است. طبق گفته متخصصین، باید در برنامه غذایی دوران بارداری، تنوع غذایی وجود داشته باشد. زیرا نیاز بدن مادر به مواد مغذی و همینطور ویتامینها افزایش پیدا میکند. اما در این بین باید این نکته را در نظر داشت که بر خلاف باورهای قدیمی، مادر نباید به جای دو نفر غذا بخورد. زیرا فقط کافی است به اندازه مورد نیاز برای رشد جنین، ویتامین و مواد مغذی بیشتر به بدن رسانده شود. از طرفی دیگر باید همواره در نظر داشت که اگر تغذیه مادر کمی ضعیف باشد، روی جنین تاثیر چندانی نمیگذارد. زیرا جنین به واسطه جفت، از بدن مادر تغذیه میکند و در حد به سزایی نیازهای خود را از ذخایر بدن مادر تامین خواهد کرد. با این اوصاف مادران باید برای سلامتی خود و جنین، مراقبت تغذیه هفته به هفته بارداری را جدی بگیرند.

ویار و پیکا در دوران بارداری
ویار در دوران بارداری به تمایل بیش از حد و حتی تنفر بیش از حد نسبت به مواد غذایی خاص گفته میشود. به صورت کلی، چنانچه فرد نسبت به ماده غذایی مهمی که برای بدن اهمیت دارد، دچار تنفر شد؛ باید در این ارتباط با پزشک صحبت کند تا بتواند نیاز خود را به مواد مغذی درون آن غذا، از طریق دیگری رفع کند. همچنین چنانچه نسبت به مواد غذایی غیرضروری و تنقلات تمایل بیش از حد پیدا کرد، بهتر است به میزان کم پاسخگوی این ویار باشد؛ اما نه در حدی که به بدن او آسیب برسد.
پیکا در دوران بارداری ممکن است به وجود بیاید که به دلیل کمبود مواد مغذی خاص در بدن فرد باردار است و به حالتی گفته میشود که فرد نسبت به مواد غذایی عجیب تمایل پیدا میکند؛ به عنوان مثال تمایل به خوردن خاک رس یا نشاسته. فرد باردار باید آنرا حتما به پزشک خود گزارش دهد.
تغییر وزن با تغذیه هفته به هفته بارداری
یکی از نگرانیهای مادران برای دوران بارداری، به تغییر وزن مربوط میشود. باید در نظر داشت که برای بارداری، نمیتوان یک الگوی خاص مشخص کرد و بیان کرد همه مادران باید اینگونه باشند. از آنجایی که الگوهای تغییر وزن در افراد مختلف، کاملا متفاوت است، نباید با یک الگوی خاص همه را سنجید. اما در حالت کلی حد معمولی که برای بالا رفتن وزن در دوران بارداری وجود دارد، مقدار مشخصی است. خانمهایی که پیش از بارداری وزن نرمالی داشتند میتوانند در دوران بارداری بین 13 الی 18 کیلوگرم افزایش وزن داشته باشند. مادرانی که پیش از بارداری اضافه وزن داشتند، بهتر است بین 7 الی 11 کیلو گرم افزایش وزن در دوران بارداری داشته باشند. اما در مواردی که بارداری دوقلویی یا چند قلویی وجود داشته باشد، طبیعتا اضافه وزن بیشتری انتظار خواهد رفت. اما حد نرمال برای آن نیز بین 13 الی 18 کیلو گرم اضافه وزن مطرح میشود. با این حال نباید الگوی مشخصی را برای همه افراد در نظر داشت. برای پیشگیری از اضافه وزن غیر عادی و تامین نیازهای بدن مادر برای رشد جنین، باید مراقبتهای لازم برای تغذیه بارداری هفته به هفته تنظیم شود.

همچنین بخوانید: راهکارهایی برای افزایش هوش جنین
اصول مهم برای تغذیه هفته به هفته بارداری
بارداری طبیعی، معمولا بین 37 الی 42 هفته طول میکشد. در هر یک از روزها و هفتههای این دوران، تغییرات متعددی برای مادر بروز داده میشود. همچنین جنین برای تکامل اسکلت استخوانی، بافتهای عضلانی و ارگانهای حیاتی، از مادر تغذیه میکند. به همین دلیل مادر نیاز به مصرف مواد غذایی متنوعی دارد. در ادامه دقیقتر اصول مهم تغذیه بارداری هفته به هفته را مطرح خواهیم کرد.
1. تنوع غذایی
یکی از مهمترین نکات برای تغذیه هفته به هفته بارداری تنوع غذایی است. باید در این دوران، مادر از گروههای مختلف غذایی همچون موارد زیر تغذیه کند:
- انواع میوهها
- انواع سبزیجات با رنگهای مختلف
- انواع گوشت (ترجیحا کم چرب یا بدون چربی)
- لبنیات
- تخم ماکیان
- حبوبات
- نان و غلات کامل
- آجیل و مغزها
- دانههای مفید
2. وعدههای غذایی
مادران باید در طول شبانه روز، به تامین انرژی مورد نیاز برای بدن توجه داشته باشند. به همین دلیل مصرف میان وعدهها بین وعدههای اصلی از اهمیت بالایی برخوردار است. در دوران بارداری باید روزانه سه وعده غذایی اصلی و همینطور سه یا چهار میان وعده سالم را مادران مصرف کنند. این کار باعث میشود از موارد همچون گزینههای زیر جلوگیری شود:
- گرسنگی
- سوزش سر دل
- حالت تهوع
- سرگیجه و سردرد
- افت انرژی
- بی حالی
3. جدی گرفتن پرهیزهای غذایی
فرقی نمیکند افراد در چه دورانی باشند، باید برخی از پرهیزهای غذایی را برای همیشه جدی گرفت. اما در دوران بارداری به دلیل حساس بودن شرایط، باید آنها را جدیتر پیش برد. از جمله آنها موارد زیر هستند:
- پرهیز از مصرف قندهای مصنوعی مانند نوشابه و شیرینیجات برای پیشگیری از ابتلا به دیابت بارداری
- پرهیز از مصرف نمک و غذاهای شور برای جلوگیری از فشار خون در بارداری و عوارض جدی آن
- پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخ کرده
- پرهیز از مصرف مواد غذایی فراوری شده
- پرهیز از مصرف تنقلات مضر و بدون ارزش غذایی
- پرهیز از مصرف مواد غذایی فاسد
- پرهیز از نوشیدن الکل

انرژی یا کالری مورد نیاز دوران بارداری
- سه ماه اول: روزانه 1800 کالری (حدود 300 الی 400 کالری بیشتر از قبل از بارداری)
- سه ماه دوم: روزانه 2200 کالری
- سه ماه سوم: روزانه 2400 کالری
اعداد بیان شده، به طور میانگین هستند و تنظیم مقدار دقیق کالری مورد نیاز بدن مادر ممکن است بسته به شرایطی همچون میزان فعالیت بدنی، متابولیسم بدن، چاقی یا لاغری، قد و وزن و بسیاری از موارد دیگر متفاوت باشد.
به همین دلیل بهتر است برنامه غذایی دوران بارداری را از متخصصین تغذیه دریافت کرد تا مطابق شرایط بدن خود مادر باشد.
در تغذیه هفته به هفته بارداری چه مواد غذایی باید مصرف کرد؟
در دوران بارداری مواد غذایی متنوع اما سالمی میتوانند مادرها مصرف کنند. البته باید توجه داشت که تغییرات جنین در هر دوره متفاوت است و نیازهای خاص خود را دارد. در ادامه به نکات تغذیهای برای هر هفته از بارداری خواهیم پرداخت.
- ماه اول بارداری
تغذیه هفته اول و دوم بارداری معمولا بهتر است به شکل معمول باشد. در این دو هفته معمولا هنوز حال و هوای بارداری روی مادر تاثیر نگذاشته است. اما باید قبل از آن تغذیه اصولی پیش گرفته شود. همچنین دریافت متعادل اسید فولیک نکته بسیار حائز اهمیتی است. تغذیه در هفته سوم بارداری کمی متفاوت میشود. از این به بعد بهتر است تغذیه هفته به هفته بارداری با حساسیت بیشتری تنظیم میشود. همینطور هفته چهارم بارداری به بعد هم باید مادر پرهیزهای غذایی مانند پرهیز از نوشیدن الکل و کاهش مصرف کافئین را جدی بگیرد. - ماه دوم بارداری؛ شروع هوسهای غذایی و حالت تهوع
از هفته پنجم، ماه دوم بارداری آغاز شده است و تغییرات چشمگیری رخ خواهد داد. در این دوره اکثر مادران با ویار دوران بارداری مواجه میشوند. هوسهای غذایی و حالت تهوع گاه و بی گاه از علائم ماه دوم هستند. معمولا این علائم در هفته ششم نیز دیده میشوند که بهتر است تغذیه این دوران را کمی تغییر داد تا از بروز حالت تهوع کاسته شود. بهتر است برای پیشگیری از حالت تهوع، وعدههای بیشتر با حجم کمتر مصرف شود. همچنین غذاهای چرب، سنگین و دیر هضم کمتر استفاده شوند. از گزینههای زیر برای کاهش حالت تهوع میتوان کمک گرفت: - دمنوش زنجبیل
- ماست با مقداری زنجبیل
- آب میوه طبیعی
این موارد را باید به اعتدال مصرف کرد. زیرا ممکن است زیاده روی در مصرف آنها عوارضی را در پی داشته باشد.
در هفته هفتم بارداری باید مواد غذایی سالمی که مادر علاقه بیشتری به آنها دارد استفاده شود. زیرا این دوران، دوران هوسهای غذایی است. غذاهایی مانند موارد زیر برای این هفته بسیار مناسب هستند:
- مرغ
- ذرت
- سوپ
- سیب زمینی
در برنامه تغذیه بارداری هفته به هفته باید از هفته هشتم به بعد، اسید فولیک بیشتری مصرف کرد. موارد زیر منابع خوبی برای تامین اسید فولیک هستند:
- عدس
- اسفناج
- سیب زمینی شیرین
اسید فولیک یک ویتامین بسیار ضروری برای دوران بارداری است. باید از آن حتی سه ماه قبل از بارداری تا هفته دوازدهم بارداری، به مقدار متعادلی دریافت شود. روزانه 400 میکرو گرم اسید فولیک باید به بدن مادران رسانده شود. کمبود آن ممکن است عوارض متعددی مانند زایمان زودرس یا بروز ناهنجاریهای عصبی برای نوزاد را به همراه داشته باشد. منابع عالی حاوی اسید فولیک شامل موارد زیر میشوند:
- کلم
- کلم بروکلی
- نخود سبز
- اسفناج
- عدس
- گوشت
- انواع سبزیجات پهن برگ
- ماه سوم بارداری؛ دریافت انرژی بیشتر
از هفته نهم بارداری مادران میتوانند کالری خود را کمی افزایش دهند. بهترین منابع برای هفته نهم شامل گزینههای زیر است: - اسفناج
- ماهی قزل آلا
- گوجه فرنگی
- مرغ
- لوبیاها
- عدس
- سیب زمینی شیرین
- انواع سوپ
- انواع میوهها و میوههای فصل
- مرکباتی همچون پرتقال و گریپ فروت
- تهیه اسموتی با میوههای یخ زده
- فرنی دارچینی تهیه شده با موز و توت
برای تغذیه هفته دهم بارداری، ممکن است مادر نیاز به غذاهایی داشته باشد که از یبوست جلوگیری کند. غذاهای ملینی مانند موارد زیر بهترین گزینهها در این هفته هستند:
- آلو
- انجیر
- آب آلوچه و زردآلو
- روغن زیتون
گاهی ممکن است یبوست در دوران بارداری بروز بواسیر را در پی داشته باشد که بهتر است برای جلوگیری از آن، حتما راهکارهای مناسب پیش گرفته شوند. تغذیه هفته به هفته بارداری تغییرات متعددی را به همراه دارد. در هفته یازدهم ویار و هوسهای غذایی معمولا تشدید میشوند. پرطرفدارترین گزینهها در این هفته دوغ، بستنی و محصولات لبنی دیگر هستند. باید در این دوران مراقب قند دریافتی باشید تا از بروز دیابت بارداری جلوگیری شود. در هفته دوازدهم، مادر کم کم با اضافه وزن مواجه میشود. ازین ببعد باید کالری دریافتی بیشتر کنترل شود. در صوتی که قبل از بارداری، مادر اضافه وزن داشته باشد، باید کربوهیدرات کمتری مصرف کند و پروتئین و فیبر دریافتی را افزایش دهد.

همچنین بخوانید: تاثیر غذاها روی زیبایی جنین
- ماه سوم و چهارم بارداری
با شروع سه ماهه دوم، نکات تغذیهای کمی متفاوت میشود. باید در این دوران برخی از ممنوعیتها را جدی گرفت. در هفته سیزدهم بارداری بهتر است از مواد غذایی تازه در این دوران استفاده کرد. برای تغذیه هفته چهاردهم بارداری لازم است مواد مغذی بیشتری دریافت شود. از این ببعد حرکت جنین کم کم احساس خواهد شد. همچنین عوارضی مانند حال تهوع در این دوران کاهش مییابند و مادران میتواند راحتتر از مواد غذایی متنوع استفاده کنند. بهترین گزینه برای این هفته ماهی است. باید سعی کرد ماهی کم جیوه مانند ماهی سالمون انتخاب شود. برای تغذیه هفته پانزدهم، لازم است در نظر داشته باشید که به هیچ وجه از مواد غذایی فراوری شده مانند سوسیس و کالباس نباید استفاده کرد. گزینههای سالمتر مانند میوه و سبزیجات برای این دوران فوق العاده هستند. در تغذیه بارداری هفته به هفته به ویژه از هفته شانزدهم به بعد، باید هیچ یک از وعدههای غذایی و میان وعدهها را حذف نکرد. در هفته شانزدهم، مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین، انواع ویتامین و مواد معدنی، از اهمیت بالایی برخوردار است. - ماه پنجم بارداری
برای هفته هفدهم بارداری نیز باید دقت کرد که مصرف غذاهای حاضری، فراوری شده و حاوی نگهدارنده، به حداقل و حتی صفر برسند. در هفته هجدهم نیز به علت تغییرات هورمونی که وجود دارد، ممکن است یبوست ایجاد شود. که باید با تغذیه از مواد غذایی همچون نان و غلات سبوسدار، میوه و سبزیجات و آب بیشتر، از بروز آن جلوگیری کرد. باید سعی کرد در این هفته مایعات سالم بیشتری مصرف شود. با نظارت پزشک، میتوان از هفته نوزدهم بارداری مصرف مکملهای مجاز برای دوران بارداری را شروع کرد. از هفته بیستم بارداری به بعد، ممکن است نفخ بیشتری برای دستگاه گوارش مادر ایجاد شود. از این رو بهتر است مواد غذایی نفاخ مانند حبوبات کمتر استفاده شوند. - ماه ششم بارداری
در هفته بیست و یکم، نیاز به مصرف برخی از ویتامینها و مواد معدنی افزایش مییابد. به ویژه گزینهای مانند آهن، باید بیشتر از هفتههای گذشته مصرف شوند. بهترین منابع برای دریافت آهن موارد زیر هستند: - عدس
- گوشت
- مرغ
- بادام
- برنج
- نخود
- سبزیجات با برگ سبز و پهن
بهتر است هر یک را به همراه ویتامین C مانند مصرف گوجه، آب پرتقال یا گریپ فروت مصرف کرد تا جذب آنها افزایش یابد. همچنین بعد از مصرف آنها چای و کافئین نباید مصرف مصرف کرد تا به خوبی جذب شوند. در هفته بیست و دوم بارداری به دلیل افزایش حجم رحم و تغییرات هورمونی که ایجاد میشود، مادر بیشتر نیاز به دفع ادرار دارد. به همین دلیل اغلب توصیه میشود در طول روز آب بنوشند اما در ساعات پایانی شب، آب کمتری مصرف کنند تا هنگام خواب نیاز به بیدار شدن نباشد. در هفته بیست و سوم و همچنین در هفته بیست و چهارم بارداری برای تغذیه بهتر است از غذاهای تازه استفاده شود. لازم است در این دو هفته مادر تا جای ممکن از غذاهای مانده استفاده نکند.
- ماه هفتم بارداری
از هفته بیست و پنجم بارداری به بعد، افزایش وزن چشمگیری ایجاد میشود. در صورتی که این افزایش وزن نرمال نباشد، باید زیر نظر متخصص، روند تغذیهای را پیش برد. در روند تغذیه هفته به هفته بارداری لازم است همواره روی متعادل بالا رفتن وزن توجه داشت. برای هفته بیست و ششم بارداری باید به مرور حجم غذا را متعادل کرد و میزان مواد مغذی و ویتامینی را افزایش داد. زیرا بدن به مرور در حال آماده شدن برای زایمان است. در هفته بیست و هفتم بارداری نیز باید روند تغذیهای سالم و متنوع را پیش برد. - ماه هشتم و نهم بارداری
از هفته بیست و هشتم بارداری معمولا توصیه میشود از ماهی کم جیوه که منبعی عالی برای تامین پروتئین است، هفتهای دو مرتبه استفاده شود. در دو ماه پایانی، مادر میتواند تنوعی از غذاهای سالم را طبق کالری مورد نیاز مصرف کند. نکته مهم برای تغذیه هفته به هفته بارداری اینجاست که نیاز بدن مادران با یکدیگر ممکن است متفاوت باشد. به همین دلیل اگر نیاز به تنظیم برنامه غذایی مناسب در دوران بارداری وجود دارد باید از متخصص برای این منظور کمک گرفت.

مزایای خوردن قارچ در دوران بارداری
قارچ فواید زیادی برای رشد جنین و سلامت مادر در این دوران دارد. بنابراین بهتر است آن را در رژیم غذایی خود قرار دهید. مزایای اصلی مصرف قارچ در دوران بارداری عبارتند از:
- ویتامین ب
قارچ سرشار از ویتامین ب می باشد. مزایای ویتامین ب موجود در قارچ شامل موارد زیر می باشد:
- ویتامین ب باعث افزایش سلامتی پوست و بهبود سیستم گوارشی و عصبی می شود.
- ویتامین ب شامل تیامین، ریبوفلارین، نیاسین و پانتوتنیک اسید است که برای بدن ضروری هستند.
- یک فنجان قارچ هشت درصد از مقدار روزانه ریبوفلارین مورد نیاز خانم باردار را تامین می کند.
- تیامین، نیاسین و پانتوتنیک باعث رشد جنین و قوی شدن سیستم عصبی مرکزی می شود.
- ویتامین د
ویتامین د ویتامینی است که در مواد غذایی بسیار کمی وجود دارد و بیشتر از طریق خود بدن با قرار گرفتن در برابر نور خورشید تامین می شود. به همین دلیل بسیاری از افراد آپارتمان نشین دچار کمبود این ویتامین هستند. قارچ منبع مناسبی از ویتامین د می باشد. ویتامین د باعث جذب کلسیم و برای تشکیل استخوان و دندان جنین نیاز است. یک فنجان قارچ حاوی دوازده واحد ویتامین د است.
- پروتئین
پروتئین به مقدار مناسب در قارچ وجود دارد و باعث رشد بهتر جنین و بخصوص رشد عضلات جنین می شود.
- آهن
بدن به میزان هموگلوبین بیشتری در طول بارداری نیاز دارد. زیرا حجم خون در بارداری افزایش می یابد. آهن منبع غنی از هموگلبین است و قارچ نیز حاوی آهن می باشد. یک فنجان قارچ حاوی هشت میلی گرم آهن است. اگر رژیم غذایی مناسبی ندارید، بدنتان دچار کمبود آهن شده و عوارضی مانند زایمان زودرس، کاهش وزن نوزاد در هنگام تولد و … را به همراه دارد.
- فیبر و آنتی اکسیدان
فیبر ماده ای است که به هضم بهتر غذا کمک می کند و تا حد زیادی نیز باعث پیشگیری از یبوست در بارداری شده و از خستگی جلوگیری می کند. به علاوه باعث راحت تر شدن زایمان می شود. آنتی اکسیدان موجود در قارچ نیز شامل سلنیوم است که بدن را از آسیب رادیکال های آزاد نجات می دهد و باعث افزایش ایمنی بدن می شود
نکته مهم:سعی کنید قارچ تازه بخرید و در هنگام خرید قارچ فریز شده به تاریخ مصرف و انقضای آن نگاه کنید. قارچ را در دوران بارداری، پیش از مصرف به خوبی بشویید و بپزید.

فواید تغذیه سالم در بارداری
سالم بودن تغذیه بارداری، فواید زیادی هم برای مادر و هم برای جنین به همراه دارد که عبارتند از:
- فواید تغذیه سالم برای جنین: کمک به داشتن وزن مناسب نوزاد در هنگام تولد، تقویت تکامل مغز جنین، کاهش خطر ابتلا به برخی از بیماریها مانند نقص لولهی عصبی یا اسپینابیفیدا و تأثیر در الگوی تغذیهای مناسب کودک پس از تولد.
- فواید تغذیه سالم برای مادر: کاهش خطر ابتلا به برخی از مشکلات بارداری (مانند کمخونی، دیابت بارداری، پرهاکلامپسی و غیره)، کاهش خطر بروز بعضی از عوارض بارداری (تهوع صبحگاهی، خستگی، یبوست و غیره)، ایجاد تعادل در حالات روحی مادر، جلوگیری از زایمان زودرس و کاهش سریعتر وزن پس از زایمان. بسیاری از افراد، غذا خوردن زیاد را نشانه داشتن سلامتی میدانند اما بر خلاف این تصور، دریافت کالری بیش از حد نیاز، عوارض مختلفی نظیر ابتلا به دیابت، فشار خون و چاقی مادر و کودک را در آینده به همراه خواهد داشت و بر سلامت هم مادر و هم کودک تأثیرگذار می باشد.

نقش تغذیه مادر بر هوش جنین
در بسیاری از تحقیقات، تأثیر تغذیه مادر بر هوش کودک ثابت شده است. از جمله مواد غذایی که بر رشد هوش جنین موثر هستند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کشمش، مویز، دانهها و مغزها؛
- برخی از ریزمغذیها مانند آهن و اسیدفولیک (منابع اسیدفولیک شامل گوشت، سبزیجات، مغزها و جگر می باشد)؛
- موادی که کمبودشان در بدن باعث کاهش رشد مغزی میشود نظیر ویتامین D، پروتئین و روی (منابع روی شامل انواع سبزیجات به خصوص سبزیجات ریشهای، پیاز و غذاهای دریایی به خصوص ماهیهای آب شور میباشد).
ممنوعات دوران بارداری
با اینکه غذاهایی که در دوران بارداری باید خورده شود، اهمیت دارد؛ غذاهایی که ممنوعیت دارند از آن مهمتر هستند؛ زیرا این مواد میتوانند به بدن آسیب برسانند. پس بهتر است پیش از آنکه به تغذیه ماه اول بارداری برای پسر شدن اهمیت بدهید، به ممنوعات دوران بارداری توجه کنید. چنانچه برای شما نیز سوال پیش آمده است: “در بارداری چی نخوریم؟” در زیر لیست کوتاهی از ممنوعات دوران بارداری آوردهایم:
- کافئین: در دوران بارداری مانع از رشد کامل و صحیح جنین میشود؛ پس بهتر است از نوشیدنیهای کافئیندار دوری کنید و تا حد امکان مصرف چای را نیز محدود نمایید.
- الکل: یکی از نوشیدنیهای غیر مجاز که خطر سقط جنین را به همراه دارد، الکل است. همچنین در صورت عدم سقط جنین، ممکن است منجر به تغییر شکل صورت یا مشکل قلبی یا عقب ماندگی ذهنی شود.
- گوشت خام، ماهی خام و تخممرغ خام: به دلیل امکان آلوده بودن گوشت به انگلهای مختلف و همچنین آلودگی تخممرغ به سالمونلا، بهتر است از غذاهایی که در آنها گوشت نپخته، تخممرغ خام یا ماهی خام استفاده شده است؛ همچون سوشی، کیک خانگی و سس سالاد خانگی، پرهیز کنید.
- ماهی با جیوه بالا: ماهیهای بزرگ دریایی، اغلب مقدار زیادی جیوه دارند. بهترین ماهیهایی که میتوانید در این دوران مصرف کنید، ماهی سالمون، تیلاپیا و قزلآلا است.
- مصرف بیش از حد گوشت اندام، همچون مغز زبان قلوه و…: زیرا این مواد شامل میزان زیادی ویتامین A هستند که یکی از ممنوعات بارداری در سه ماهه اول است.
- جوانه های خام و سبزیجات شسته نشده: از خوردن جوانههای خام همچون ماش، تربچه، شبدر و همچنین سبزیهایی که از شستشوی آها اطمینان ندارید؛ پرهیز کنید.
- شیر و پنیر غیرپاستوریزه: به طور کلی بهتر است از هر ماده غذایی غیرپاستوریزه، همچون شیر و پنیر آب میوه، در دوران بارداری پرهیز کنید.
- غذاهای فرآوری شده بیارزش: بهتر است در این دوران از غذاهای آماده و غذاهای فرآوری شده که میتواند به سلامت شما آسیب بزند و همچنین هیچ محتوای مغذی برای شما و جنین نداشتهباشد، دوری کنید.
- زعفران: بهخصوص در دوران ابتدای بارداری، میتواند سبب خونریزی و جدا شدن نطفه در حال شکلگیری و سقط جنین شود. بهتر است در دوران بارداری زعفران مصرف نکنید.
